مشاوره و روانشناسی ازدواج

 

مشاوره و روانشناسی ازدواج، امروزه با پیشرفت های علمی به وجود آمده، افزایش سطح آگاهی افراد و خانواده ها و نیز تغییر نگرش افراد نسبت به حضور در کلینیک های مشاوره و روانشناسی پیش و پس از ازدواج موجب شده است تا مشاوره و روانشناسی ازدواج و یافتن راهکارهای مناسب در کلیه زمینه های زندگی به یکی از اصلی ترین چالش ها برای افراد مبدل گردد.

یکی از حوزه های  اصلی روانشناسی و مشاوره خانواده، مشاوره پیش و پس ازدواج می باشد.یافتن روانشناس یا مشاور ازدواج، که بتواند چالش های زندگی امروزی را درک نموده و مشکلات را به بهترین شکل ممکن رفع نماید به یکی از اصلی ترین نیازهای خانواده های امروزی تبدیل شده است.

همانگونه که می دانید این انتخاب می تواند مسیر شما را در ادامه زندگی تضمین نموده و نقش بسیار مهمی در موفقیت زندگی زناشویی شما در آینده ایفا نماید. بستر سازی مناسب و پایه ریزی سنگ بنای خانواده به خصوص در ابتدای تشکیل آن با آگاهی علمی از وظایف، مسئولیت ها و نقش طرفین در مدیریت علمی خانواده امکان پذیر خواهد شد.

مشاوره و روانشناسی پیش و پس از ازدواج

برای افزایش آگاهی های خود به صورت علمی و آشنا شدن با راه کارهای مدیریتی در خانواده لازم است با افراد متخصص در حوزه مشاوره پیش و پس از ازدواج مشاوره نماییم.در ادامه شمارا با خصوصیات یک روانشناس و مشاور خوب در حوزه ازدواج آشنا خواهیم کرد.

مشاوره ازدواج و مشکلات زوجین در زندگی

یـکی از مهم‌ترین عـلل‌ اختلافات‌ زناشویی، انتظارات متفاوت زن و شوهر از نقش یکدیگر در خانواده است. اغلب زوج‌ها درباره مسائل اقتصادی خانواده، نگهداری فرزندان، فعالیت‌های اجتماعی، گذراندن اوقات فراغت و تقسیم‌کار در خانواده‌ باورهای‌ متفاوتی دارنـد‌.

 اکثر زوج‌ها به این دلیل دچار اختلافات زناشویی و تعارضات و مشکلات زناشویی می شوند. در چنین مواقعی هرکدام سعی می‌کند دیگري را وادار به تغییر کند. دلیل تعاملات زناشویی آشفته و مشکلات زوجین توقعات غیر واقع بینانه اي است که زن و شوهر نه فقط در مورد همسر بلکه درباره رابطه زناشویی دارند.

مشاوره و روانشناسی پیش و پس از ازدواج

مشاوره و روانشناسی ازدواج حضوری این امکان را به افراد می دهد تا دید بهتری نسبت به شرایط پیرامون خود در محیط خانواده کسب نمایند.شما با آگاهی از موقعیت خود نسبت به شرایط شریک زندگی خویش می توانید مشکلات پیش رو را به بهترین نحو ممکن مدیریت نماید.

مشاورین و متخصصین روانشناسی ازدواج  با بررسی ویژگیهای رفتاری هر کدام از زوجین ، بهره گیری از یافته های علمی حوزه خانواده و نیز استفاده از تجربیات و موفقیت های خویش در مسیر ارائه مشاوره و روانشناسی پیش و پس از ازدواج توصیه ها و راهکارهای لازم را به طرفین ارائه می کند.

همچنین تصویری  واقعی و آگاهانه از زندگی پیش روی آنها را برای زوجین در جلسه مشاوره و روانشناسی ازدواج ترسیم می نماید .این تصویر سازی باعث می شود شما بتوانید عواقب رفتار و نیز آینده تغییر رفتار خود را به خوبی درک کنید.

مشخصات مشاور و روانشناس ازدواج

 هوش بالا ،توانایی در برقراری ارتباط موثر با زوجین، شخصیت، کاریزما مثبت و مناسب و نیز آشنایی و تسلط به علوم دانشگاهی و روز علم روانشناسی، از مهمترین ویژگی های یک مشاور و روانشناس خوب ازدواج می باشد.

مشاوره و روانشناسی پیش و پس از ازدواج

 الگوهای ارتباطی زن و شوهر و مشکلات زوجین در زندگی 

ارتباط

در این مورد اول باید بدانیم ارتباط به چه معنا است. ارتباط یعنی واکنش متقابل بین دو یا چند نفر، در جهت انطباق، هم راستا شدن و یکی کردن فعالیت‌هایشان، برای رسیدن به یک هدف مشترک. آن ها برای این ارتباط، پیام‌هایی را باید ردوبدل کنند.

ارتباط خانواده و زوجین

 ارتباط در سیستم خانواده تبادل اطلاعات بین اعضای خانواده است. که به صورت شفاهی و غیرشفاهی شامل مهارت‌هایی از قبیل گوش كردن فعال، مکث، حالت‌های چهره است.

 ارتباط زناشویی فرایندی كه طی آن زن و شوهر به صورت غیرکلامی در قالب گـوش دادن، مكث، حالت چهره و ژست‌های مختلف و همچنین كلامی با یكدیگر به تبادل احساسات و افكار می‌پردازند. الگوهای ارتباطی می‌توانند میزان رضایت زناشویی را تعیین نمایند.

بسیاری از زوجین با مشکلات بالای زناشویی، این مشكلات ارتباطی را به‌عنوان مسئله اصلی خود می‌دانند.مشاوره و روانشناسی ازدواج به زوجین کمک می کند روابط بین فردی خودر را بهتر درک کنند. همچنین بتوانند مشکلات فی مابین را مدیریت نمایند.در ادامه مطلب الگوهای ارتباطب بین زوجین را بررسی خواهیم کرد .همچنین سعی خواهیم داشت شما را با شرایط پیش روی یک مشاور ازدواج در برخورد با زوجین آشنا نماییم.

انواع الگوهای ارتباطی زوجین و نقش مشاوره و روانشناسی ازدواج در زندگی

۱- سازنده متقابل

این الگوی ارتباطی زوجین از نوع برنده-برنده است. زوجین راه‌حل‌های ممکن را برای حل مشکلات به کار می‌برند، منطقی عمل می کنند و مسئله گشایی دارند. در این الگو  زوجین احساساتشان را نسبت به هم ابراز می‌کنند و احساس درک شدن توسط طرف مقابل را دارند.

۲- الگوی کناره‌گیری- توقع

 این الگو شامل دو قسمت است.

حالت اول) توقع مرد/ کناره‌گیری زن

حالت دوم) توقع زن/ کناره‌گیری مرد

در این الگو یکی از زوجین سعی می‌کند در ارتباط درگیر شود و دیگری را سرزنش کند. درصورتی ‌که همسرش کناره‌گیری می‌کند. استفاده مکرر از این الگو منجر به مشکلات پایدار زناشویی می‌شود. زوجینی که الگوی ارتباطی آنها توقع است، در طی زمان رضایت زناشویی خود را از دست می‌دهند و به‌سوی طلاق کشیده می‌شوند.

مشاور و روانشناس حوزه خانواده و ازدواج سعی می کنند با آگاهی دادن به افراد در خصوص رفتار خود و نیز ترسیم یک تصویر واضح و مشخص از آینده ی پیش رو، زوجین را با مشکلات پدید آمده به دلیل این نوع رفتار آگاه سازند.

مشاوره و روانشناسی پیش و پس از ازدواج

۳- الگوی اجتناب متقابل

 در این الگو تعارض بین زوجین شدید است.شرایط پیش رو یکی از سخترین شرایط موجود برای یک مشاور و روانشناس ازدواج می باشد. زوجین از برقراری رابطه با هم خودداری می‌کنند. ارتباطشان در کمترین حد است یا اصلاً رابطه ای وجود ندارد.

در این الگو زوجین روش خاصی را برای حل مشکلات خود ندارند و معتقدند باگذشت زمان مشکلات رابطه حل می‌شود. این زوجین نارضایتی بیشتری را تجربه می‌کنند. در معرض خطر بیشتری قرار دارند و مشکلات بین آنها به آسانی حل نمی شود

دلزدگی زناشویی چیست؟

دلزدگی زناشویی و یا سرد شدن تدریجی کیفیت و تعاملات زناشویی به علت مجموعه‌ای از توقعات غیرواقع گرایانه و تفکرات غیرمنطقی و فراز و نشیب‌های زندگی بروز می‌کند. می‌توان دلزدگی زناشویی را ازجمله علل زیر بنائی مشکلات زوجین و کاهش صمیمیت دانست.

دلزدگی حالتی از افسردگی، ناامیدی، از دست دادن انگیزه برای ادامه زندگی است. دردهای جسمانی و احساسات منفی نسبت به همسر را شامل می‌شود. این حالت می‌تواند منجر به طلاق عاطفی یا حتی طلاق رسمی شود.

دلزدگی در روابط زوجین چگونه ایجاد می شود؟

بر خلاف تصور اکثر مردم، دلزدگی زوج‌ها به علت وجود اشکال در یک نفر از آنها و یا هر دو نفر نیست. دلزدگی یک‌روند تدریجی است، به‌ندرت به‌طور ناگهانی بروز می‌کند. صمیمیت و عشق بین عشاق به‌تدریج رنگ می‌بازد.

تعارض زناشویی چیست؟

تعارض و اختلاف نظر جزئی گریزناپذیر از روابط انسانی است. تعارض هر نوع تنازع بر سر تصاحب پایگاه‌ها و منابع قدرت در جهت اخذ امتیازات دیگری و افزایش امتیازات خود است. طرفین دعوا قصد دارند به‌طرف مقابل خود آسیب برسانند، تاکتیک‌ها او را خنثی و بالاخره او را از صحنه بیرون کنند.

 تعارضات و مشکلات زناشویی ناشی از واکنش نسبت به تفاوت‌های فردی است. گاهی آن‌قدر شدت می‌یابد که احساس خشم، کینه، نفرت، حسادت و سوء رفتار فیزیكی و توهین را در پی دارد.مشاوره و روانشناسی ازدواج شما را با این تعارضات و نحوه مدیریت آن آشنا می نماید

حل مشکلات زوجین به چه معنا است – نقش روانشناس و مشاور ازدواج دراین خصوص چیست؟

سبک های حل تعارض، رفتارهایی است که شخص به هنگام مواجه شدن با یک موقعیت تعارض ومشکل  از خود نشان می دهد. به کارگیری روش های حل تعارض صحیح، می تواند باعث رفع مشکلات در موقعیت تعارض باشد.

مشاوره خانواده و ازدواج با آگاهی از تعارضات و مشکلات زوجین و با استفاده از سبک های حل تعارض،مشکلات موجود را مدیریت نماید.همچنین سعی می کند آرامش از دست رفته بین زوجین را با استفاده از تکنیک های علمی به آنها بازگرداند.

مشاوره و روانشناسی پیش و پس از ازدواج

 هر یک از سبک های حل تعارض می تواند بخشی از سلامتی و ثبات در طول زندگی زناشویی را در پی داشته باشد. گاهی زوجینی که از سبک های حل تعارض یکسان استفاده می کنند، در مقایسه با زوجینی که سبک های حل تعارض آنها یکسان نیست احساس رضایتمندی بیشتری دارند.

با انواع سبک های حل مشکلات زوجین و تعارض زناشویی آشنا شوید:

۱- سبک تسلط در حل اختلاف زناشویی.

شامل اهمیت دادن بالا به خود و اهمیت دادن پایین به دیگران مشخص می‌شود. این سبک به‌عنوان یک سبک رقابتی شناخته‌شده است. در این سبک ‌رفتار افراد تحمیل‌کننده است. در این سبک فرد تلاش می‌کند به اهدافش دست یابد، بدون این‌که برای دیگران اهمیتی قائل شود.

۲- سبک ملزم شده در حل اختلاف زناشویی.

شامل اهمیت دادن پایین به خود و اهمیت بالا به دیگـران است. در این سبک در جستجوي دستیابی بـه راه‌حل‌هایی هستند که هماهنگ و سازگار با دیگران باشند. این افراد به‌شدت منفی و غیرعادی هستند. برای آن‌ها بسیار مهم است که دیگران آن‌ها را فرد خوبی در نظر بگیرنـد.

۳- سبک یکپارچه حل اختلاف زناشویی.

این سبک مستلزم تشریک‌مساعی بین زوجین است. مثل گشودگی، مبادله اطلاعات، بررسی تفاوت‌ها و یافتن راه‌حل قابل‌قبول.

۴- سبک اجتنابی حل اختلاف زناشویی.

 بااهمیت دادن پایین به خود و دیگران مشخص می‌شود. معمولاً با کناره‌گیری توأم است. فرد در این سبک مسئولیت را به شخص دیگر واگذار می‌کند، این افراد امیدی ندارند که از حل اختلاف خود با همسر سودی ببرند. بنابراین کناره‌گیری از دعوا را ترجیح می‌دهند. منفعل بودن، دوری کردن، ترس از رویارویی با اختلافات، کم‌اهمیت جلوه دادن مشکلات و به تأخیر انداختن حل اختلاف.

۵- سبک مصالحه حل اختلاف زناشویی.

سبک حل اختلاف از نوع مصالحه از یک موضع میانه‌ برخوردار است. این سبک بر اساس یک برنامه دادوستد و بر اساس یک تصمیم دوجانبه قابل‌قبول اتخاذ می‌شود. هنگامی‌که دو نفر از امتیازات مساوی برخوردار باشند، از این سبک سود میبرند.

موانع حل اختلافات زناشویی

اولین مانع حل تعارض شاید درک غلط و برداشت های منفی از اختلافات است. اگر دو نفر تعارض را منفی بدانند، از صحبت کردن در مورد آن اجتناب می کنند. اکثر زوج ها بر سر اینکه چه کسی مسئول حل مشکل است توافق ندارند.

در یک جلسه مشاوره حضوری ازدواج، روانشناس با بررسی موقعیت پیش آمده بین زوجین، اختلافات را اولویت بندی ، ریشه یابی و آنالیز می نماید. برداشت های غلط زوجین نسبت رفتار یکدیگر را  اصلاح کرده و با راهکارهای علمی مشکلات زناشویی را برطرف می نماید.

 بسیاری از زوج ها احساس می کنند که اختلاف های آنها هرگز حل نمی شــوند و برای اجتناب از مشکلات از دیدگاه خــود دســت می کشند. بسیاری از زوج ها عقاید متفاوتی درباره بهترین روش حل اختلاف ها دارند. بیشتر زوج ها از احساسات منفی مربوط به برخورد با مشکلات ترس دارند.

 یک پاسخ معمول نادیده گرفتن مسأله است، با این امید که مسأله به مرور زمان از بین خواهد رفت. اما اگر مسأله ای حل نشود، به مرور بدتر شده و ممکن است در نهایت باعث احساس تلخ کامی ، نفرت  و حتی جدایی شود.

مشاوره زناشویی زوجین با روانشناس (زوج درمانی)

با توجه به اهمیت بنیان خانواده و افزایش طلاق به دلیل وجود تعارضات و اختلافات زناشویی، لزوم بررسی روابط همسران یکی از مباحث بسیار مهم است. نکته ای که بسیار مهم به نظر می رسد، این است که مسائل و مشکلات با گذشت زمان از بین نمی روند.

زوجینی که توقعات واقع بینانه ای از یکدیگر  و زندگی زناشویی خود دارند، به خوبی با شریک زندگی خود ارتباط برقرار کرده، از مهارت ها و روشهای حل اختلاف زوجین و تعارضات زناشویی بهره برده و با یکدیگر سازگار می شوند.این گ.نه افراد سعی می کنند این آموزه ها را به کمک یک مشاور و روانشناس ازدواج و خانواده آموخته و به بهترین شکل ممکن در زندگی خویش پیاده سازی کنند.

 بررسی سلامت رابطه زناشویی باید همواره توسط زوجین انجام شود. در صورت بروز مشکلات، این شرایط به سرعت برطرف شود. ماندگاری مشکلات برای مدت زمان طولانی ریشه آسیب ها و دلزدگی ها را عمیق تر می کند.در چنین مواقی شاید پرسیدن چند سوال کلی از خود بتواند به شما در بررسی وضعیت پیش آمده کمک کند:

آیا در سنین کم ازدواج کرده و هیچ عشقی به همسر خود ندارید؟

آیا اختلاف فرهنگی ، علمی و دینی با همسرتان دارید؟

 مسائل مالی و شرایط اقتصادی باعث بروز اختلاف بین شما شده است؟

هریک از شما و یا همسرتان فرزند طلاق هستید؟

رفتار همسرتان باعث به وجود آمدن حس تحقیر، خیانت در شما می گردد؟

مورد سوء  استفاده و سوءرفتار قرار می گیرید؟

آیا همواره از همسرتان انتقاد می کنید و مورد نقد بی جای ایشان قرار می گیرید؟

شریک زندگی شما معتاد است؟

آیا دچار سردی و طلاق عاطفی شده اید؟

این موارد و ده ها نمونه از این دست سوالات همواره در زندگی و بین زوجین وحود دارد.در صورتیکه جواب شما به تعدادی از این سوالات مثبت است احتمالا” زندگی مشترک شما در حال گذار یا ورود به یک مرحله بحرانی می باشد.

 اگر زوجین به نقطه ای رسیدند که نتوانستند مشکلات رابطه را خودشان حل کنند می توانند از یک مشاور و روانشناس ازدواج و خانواده توانمند کمک بگیرند. کارشناسان بر این باورند بهره مندی از مشاوره قبل از ازدواج و پیش از انتخاب همسر آینده و نیز استمرار این شرایط و استفاده از روانشناس و مشاوره پس از ازدواج می تواند باعث استحکام بنیان خانواده، افزایش رضایت مندی از زندگی، فرزند پروری بهتر و نیز افزایش طول عمر انسانها  می گردد.

شادی و آرامش در روابط را به خود هدیه دهید!

 

کلینیک روانشناسی دکتر نسیم نوری

روانشناس و مشاور طرف قرارداد با بانک های صادرات، ملت، سپه، سامان، مرکزی، رفاه کارگران، کشاورزی،  نظام مهندسی و…

گالری تصاویر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست